Yoga tijdens zwangerschap, kan dat?

https://www.comfortzen.nl/yogamatten/

Luister naar je lichaam en voel de verbinding met jezelf en je kindje. Je lichaam veranderd snel tijdens een zwangerschap en in deze negen maanden kan je alle hulp goed gebruiken zowel fysiek als mentaal. Je wilt graag een gezonde zwangerschap en goed voorbereid zijn op de bevalling.

Het liefst wil je natuurlijk helemaal geen stress tijdens je zwangerschap. Maar dat is best moeilijk want het is ook een spannende periode. Yoga kan je helpen te ontstressen. Ook ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen. Verder is het erg belangrijk dat je alle houdingen op een rustiger tempo doet dan dat je deed voor je zwangerschap. En stop wanneer je te moe bent.

Welke asana’s mag je nou wel en niet doen tijdens je zwangerschap?

Omgekeerde houdingen kunnen nog aan het begin van de zwangerschap zoals de hondhouding/Adho Mukha Svasasana. Ga rustig in de houding en kom altijd rustig terug uit de houding. Luister ook altijd naar je lichaam. Voelt het niet goed  ga dan zitten of liggen. In de laatste drie maanden doe je geen intensieve omgekeerde houdingen meer want dan kan je kindje letterlijk en figuurlijk omdraaien en kan je een stuitligging krijgen. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hondhouding/Adho Mukha Svasasana:

Strek je armen en draai je de ellebogen naar buiten zo kunnen je schouders breed blijven en de borst ruim.

https://www.comfortzen.nl/meditatiekussens/

Deze omgekeerde houding is een reset voor je lichaam en geest. En het maakt je armen sterk. Heb je last van de polsen doe de houding dan op de onderarmen.

Draaiingen, torsies of twist :

Deze houdingen kan je tijdens je zwangerschap beter niet doen. En als je al wat verder bent in de zwangerschap zal je wel merken dat het  bijna onmogelijk is om een torsie te maken want je  buik met kindje zit gewoon in de weg.

Kathouding/Marjaryasana: Een echte aanrader want deze houding is als een massage voor je ruggen graad en dus heel fijn om de wervelkolom soepel te houden. De hol en bol bewegingen  zijn het best uit te voeren op de ademhaling. Eigenlijk is het hierdoor ook een goede ademhalingsoefening wat je ademt van je staartbeen tot aan je nek en dus adem je helemaal. Op de inademing ben je hol en op de uitademing bol. Probeer je adem lang en rustig te maken. Bij de holbeweging til je het hoofd op en bij de bol beweging laat je her hoofd hangen

Staande houdingen:

Dit zijn vaak zware houdingen dus uit te voeren in het eerste trimester en daarna  niet of heel rustig. Staande balans oefeningen zijn goed om uit te voeren in het begin van de zwangerschap om lichaam en geest stabieler te maken.

Boomhouding/Vrksasana :

Bij staande balanshoudingen er altijd voor zorgen dat je op het midden van je voeten staat, dat je buikspieren aangespannen zijn en dat je concentratie op een punt is. De boomhouding maakt je beenspieren sterk en je gedachten rustig, je komt beter in balans.

Vaak hoor ik dat vrouwen tijdens de zwangerschapsyoga verder komen in de houdingen dan voor de zwangerschap. Dat kan komen doordat je tijdens de zwangerschap een hormoon aanmaakt. Dit hormoon zorgt  er voor dat je gewrichtsbanden in je bekken soepeler worden. Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling. Let goed op dat je nu niet te ver gaat in houdingen zoals de lotus. Ook hier weer geldt, voelt het niet goed kom dat direct terug uit de houding.

Ademhalingsoefening

Deze ademhalingsoefening kan je het beste doen terwijl je op je rug ligt. Leg je handen op je buik en adem naar je handen. Elke keer als je uitademt dan laat je de onderrug verder zakken in de wollen yogamat. Doe dit 5 keer. Leg dan je handen op je middenrif dat is de zijkant van je onderste ribben. En adem weer naar je handen. Voel dan bij het inademen dat je handen naar opzij bewegen. Doe dit 5 keer. Elke keer als je uitademt laat je de middenrug verder zakken in de wollen yogamat.  Leg dan je handen op je borstkas, vlak onder je sleutelbeenderen en adem weer naar je handen. Elke keer als je uitademt laat je de bovenrug verder zakken in de wollen yogamat. Doe dit 5 keer. Leg dan je armen langs je lichaam met je handpalmen omhoog. Adem nu helemaal. Eerst je buik vol dan je middenrif en dan je borstgebied. Als je uitademt laat je de hele rug verder zakken in de wollen yogamat. Doe dit 5 keer. Blijf dan stil liggen en voel de ruimte in je buik en in je hele boven lichaam. Als je het prettig vind dan leg je de handen weer op de buik en geniet je van de ontspanning en de verbinding  met je kindje. Wanneer je stress loslaat kan de stofwisseling en het immuunsysteem beter werken. Ook zal je beter slapen wat jullie beiden goed zal doen.

Maak het jezelf makkelijker en zachter tijden het beoefenen van zwangerschapsyoga en gebruik hulpmiddelen zoals de wollen yogarol het wollen meditatiekussen. De wollen yogamat, deze verlaagd de druk op gewrichten en spieren en de wollen meditatiedeken is zeer behaaglijk tijdens de eindontspanning.

https://www.comfortzen.nl/yogarol/
https://www.comfortzen.nl/meditatiekussens/

Een goede zwangerschap toegewenst, blijf verbonden en succes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang 5% korting!


Geen zorgen, we zullen niet spammen.