Vooroverbuigingen:

Paschimotanasana op de wollen yogamat

Of je nu soepel bent of stijf: B.K.S. Iyengar zegt: ‘Probeer altijd het lichaam te verlengen en te verruimen. Extensie en expansie creëren ruimte, en ruimte creërt vrijheid.’

Waarom deze houdingen?

Vooroverbuigingen worden door veel mensen zuchtend en steunend uitgevoerd. Bij het naar binnen richten van de aandacht word je vaak geconfrenteerd met gedachten. Het zijn de houdingen waarbij de hamstrings, de achterbeenspieren, worden gevoeld.

Na verloop van tijd geven deze asana’s steeds meer lengte en ruimte in de achterbeenspieren. Door voorovergebogen asana’s richt je aandacht zich naar binnen. Hiermee hebben de houdingen een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Bij onvoldoende lengte van de hamstrings zal er geen beleving zijn van rust in deze asana’s omdat de rek of de pijn te veel overheerst. Het loont dus de moeite om door te zetten zodat na verloop van tijd (soms jaren) het positieve effect van de vooroverbuigingen ervaren kan worden.

Wat is het effect?

-rustgevend effect op het zenuwstelsel en dat kalmeert je geest

-geeft lengte aan de achterkant van de benen en onderrug

-Versterkt dijen en knieën.

-Masseert de organen en verbetert de spijsvertering en reinigt slijm uit de longen.

-Ontspant je centrale zenuwstelsel en kalmeert je geest

-Helpt stress verminderen

-vermindert hoofdpijn, slapeloosheid.

-Helpt verlichten van symptomen van de menopauze

 -Therapeutisch voor osteoporose.

Drie houdingen waarbij je niet hoeft na te denken:

Paschimottanasana

De tang: De Zittende Vooroverbuiging geeft lengte aan de hamstrings en stretcht de onderrug en de heupen. In deze houding ontstaat compressie op het buikgebied, wat de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen stimuleert.

Paschimotanasana op de wollen yogamat

Prasarita Padottanasana

Wijdbeense staande vooroverbuiging: Het is belangrijk dat je rug lang en recht is. Je handen mogen plat op de mat maar als het lastig is om dan je rug recht te houden  plaats dan liever je handen op je scheenbenen. Schouders breed, weg van je oren en til je kin op maak je hals lang. 

Deze asana geeft een goede strekking aan de achterkant van de benen. Alle staande houdingen dragen bij tot vermindering van het lichaamsgewicht.

Prasarita Padottanasana op de wollen yogamat

Junu Sirsasana

Hoofd naar knie houding: Een variatie op de Paschimottanasana waarbij je een been buigt. Zet je voet tegen de binnenkant van het andere been.

Je strekt nu ook de lies en heup daarnaast stimuleert  de houding de buikorganen zoals lever en nieren.

Vooroverbuigingen zijn goed voor de buikorganen. De houding heeft een ontspannende en kalmerende uitwerking op de geest.

Janu Sirsasana op de wollen yogamat

Tot slot:

Asana’s (yogahoudingen) zijn bedoeld om blokkades op te lossen. Door een  blokkade in je lichaam kan energie niet goed doorstromen. Blokkades  die ontstaan naar aanleiding van gebeurtenissen in je leven, worden bepaald door de manier waarop je daarover denkt. Namaste

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En ontvang 5% korting!


Geen zorgen, we zullen niet spammen.